Przepis na murzynka z powidłami

Sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis na tradycyjnego murzynka. Ciasto wychodzi za każdym razem i jest wilgotne, aromatyczne, a przede wszystkim- przepyszne!

Zapraszamy do pieczenia! :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • kostka masła (200g)
  • 2 jajka (duże)
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g powideł (ok. 6 łyżek)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Do dużej miski należy przesiać mąkę i cukier puder, następnie dodać proszek do pieczenia i kakao.
  • Kostkę masła rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
  • W drugiej misce ubić jajka ze szczyptą soli.
  • Do suchych składników dodać ubite jajka, mleko oraz rozpuszczone (ostudzone) masło. Składniki ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na końcu dodać powidła i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 24cm x 36cm.
  • Piec w 180 stopniach przez 40 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i wystygnięciu można oprószyć murzynka cukrem pudrem.

I gotowe, smacznego! :)