Sprawdzony i szybki w przygotowaniu przepis na tradycyjnego murzynka. Ciasto wychodzi za każdym razem i jest wilgotne, aromatyczne, a przede wszystkim- przepyszne!
Zapraszamy do pieczenia! :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- kostka masła (200g)
- 2 jajka (duże)
- 5 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g powideł (ok. 6 łyżek)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do dużej miski należy przesiać mąkę i cukier puder, następnie dodać proszek do pieczenia i kakao.
- Kostkę masła rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
- W drugiej misce ubić jajka ze szczyptą soli.
- Do suchych składników dodać ubite jajka, mleko oraz rozpuszczone (ostudzone) masło. Składniki ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na końcu dodać powidła i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 24cm x 36cm.
- Piec w 180 stopniach przez 40 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu i wystygnięciu można oprószyć murzynka cukrem pudrem.
I gotowe, smacznego! :)
Moja przygoda z dziennikarstwem rozpoczęła się całkiem niedawno, stale się uczę, rozwijam skrzydła i poszerzam horyzonty. Aktywnie uczestniczę w lokalnych inicjatywach i wydarzeniach, które przynoszą mi dużo radości. Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych, każde wyzwanie jest wartościową lekcją.