Główny Inspektorat Sanitarny podał do wiadomości publicznej informację o wycofaniu niektórych partii produktu ze względu na ryzyko zatrucia pokarmowego. Chodzi o bazylię suszoną, która była sprzedawana w sklepach sieci Netto.
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.
podało GIS
Wycofane zostały dwie partie bazylii otartej marki Blinero o numerach 19.11 oraz 19.12, z minimalnej datą trwałości: 31.08.2021. Importerem jest spółka Acor z Krotoszyna, a dystrybutorem Netto.
Sieć sklepów, do których dostarczony został produkt zostały zobowiązane do wstrzymania dalszej sprzedaży. Organy GIS monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.
via GIS
Z dziennikarstwem byłem związany zanim osiągnąłem pełnoletność. Umiejętności nabywałem głównie dzięki własnej inicjatywie, ale też w lokalnych pismach. Od zawsze jestem zaangażowany w pomaganiu lokalnej społeczności. Zawsze dążę do tego, aby tworzone przeze mnie materiały były jak najwyższej jakości.