Ceny żywności są coraz wyższe. Dlatego dziś szczególnie ważne jest odpowiednie przechowywanie wędlin i serów, tak żeby długo zachowały swoją świeżość – były nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Jak zapobiegać psuciu się i wysychaniu wędlin oraz serów? Jak przechowywać je w lodówce? Odpowiedzi na te pytania poznasz w tym artykule.
Jakie są idealne warunki dla wędliny w lodówce?
Przede wszystkim należy zauważyć, że istnieją różne rodzaje wędlin. Niektóre z nich np. długo dojrzewające, obsuszane można przechowywać poza lodówką. To ważna informacja, szczególnie w okresie świątecznym, gdy brakuje już miejsca na półkach.
Najbardziej wymagające są wędliny świeże, które posiadają krótki termin przydatności. Powinny być zjedzone w ciągu kilku dni. Żeby nie obeschły, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć – najprostszym rozwiązaniem jest papier. Nie tylko chroni wędliny, ale także zapewnia dostęp do świeżego powietrza. Alternatywą są specjalne pojemniki na wędliny, które zapewniają dopływ powietrza.
Ponadto wędliny lepiej jest trzymać w niższych partiach lodówki, gdzie jest chłodniej. Z pewnością nie należy trzymać ich na drzwiach – tam panuje najwyższa temperatura, przez co wędliny szybciej się psują.
Sprawdź, czy Twoja lodówka ma specjalną przestrzeń na wędliny
Dzisiaj w wielu lodówkach znajduje się specjalna przestrzeń – najczęściej szuflada, w której panują warunki lepsze dla wędlin m.in. niższa temperatura. Sprawdź, czy Twoja lodówka ma takie rozwiązanie, jeśli tak to warto z niego korzystać. Wędliny trzymane w tej szufladzie dłużej zachowują świeżość.
W przeciwnym wypadku możesz poszukać specjalnych pojemników, które nie tylko odpowiednio zabezpieczą żywność, ale także pomogą utrzymać porządek.
W jakich warunkach przechowywać sery w lodówce?
Sery są mniej wymagające niż wędlina. Jednak im też należy zapewnić optymalne warunki. Wolą one wyższe temperatury, więc odpowiednie miejsce dla nich znajduje się w górnej części lodówki.
Sery w plastrach należ zjeść w ciągu kilku dni. Jeśli kupujesz sery pakowane, to szczelne zamknięcie pozwoli zachować ich smak oraz aromat nieco dłużej otwarcia. Świeżość dłużej zachowują sery w bloku – nawet do dwóch tygodni. Najdłużej mogą leżeć w lodówce sery twarde np. parmezan – mogą przetrwać otwarte ponad miesiąc.
Wilgoć jest ważniejsza niż temperatura. Jak uchronić sery w lodówce przed wyschnięciem?
Jeśli kupujesz ser pakowany, w opakowaniach typu „otwórz-zamknij”, to zadbaj o to, żeby opakowanie szczelnie zamknąć. Innym rozwiązaniem jest papier olejowany do żywności – pozwala on utrzymać odpowiednią wilgotność.
Jednak wiele osób decyduje się na praktyczne pojemniki na ser. Nie dość, że są one pojemne, to jeszcze pozwalają wyeksponować zawartość i cieszyć się estetycznym ułożeniem produktów na półce w lodówce.