Przepis na jabłecznik z bezą i kruszonką

Prosty przepis na jabłecznik w niecodziennym wydaniu? W wersji z bezą i kruszonką na pewno zadowoli podniebienie niejednego gościa!

Jest to bardzo szybkie do zrobienia ciasto i z łatwością poradzą sobie z nim nawet osoby, które na co dzień raczej nie pieką. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 5 żółtek

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej

Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy posiekane masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy do powstania kruszonki. Na sam koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do lodówki.

W kolejnym kroku ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Po zmiksowaniu składników dodajemy mączkę ziemniaczaną i odkładamy do lodówki.

Kilogram jabłek obieramy ze skórki i trzemy na tarce o większych oczkach. Później dodajemy cukier wanilinowy, sok z cytryny, budyń oraz cynamon.

Proces przekładania na blaszkę zaczynamy od wyłożenia na sam spód 2/3 kruchego ciasta, następnie jabłka, a na samym wierzchu rozprowadzamy bezę i posypujemy ją rozdrobnionym na małe kawałki kruchym ciastem.

Należy piec przez około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :-)