Prosty przepis na jabłecznik w niecodziennym wydaniu? W wersji z bezą i kruszonką na pewno zadowoli podniebienie niejednego gościa!
Jest to bardzo szybkie do zrobienia ciasto i z łatwością poradzą sobie z nim nawet osoby, które na co dzień raczej nie pieką. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 5 żółtek
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1 cukier wanilinowy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy posiekane masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy do powstania kruszonki. Na sam koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do lodówki.
W kolejnym kroku ubijamy pianę z 5 białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Po zmiksowaniu składników dodajemy mączkę ziemniaczaną i odkładamy do lodówki.
Kilogram jabłek obieramy ze skórki i trzemy na tarce o większych oczkach. Później dodajemy cukier wanilinowy, sok z cytryny, budyń oraz cynamon.
Proces przekładania na blaszkę zaczynamy od wyłożenia na sam spód 2/3 kruchego ciasta, następnie jabłka, a na samym wierzchu rozprowadzamy bezę i posypujemy ją rozdrobnionym na małe kawałki kruchym ciastem.
Należy piec przez około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego! :-)
Moja przygoda z dziennikarstwem rozpoczęła się całkiem niedawno, stale się uczę, rozwijam skrzydła i poszerzam horyzonty. Aktywnie uczestniczę w lokalnych inicjatywach i wydarzeniach, które przynoszą mi dużo radości. Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych, każde wyzwanie jest wartościową lekcją.