Sernik jest jednym z najpopularniejszych wypieków w naszych domach. Przepisów jest wiele, jednak jeśli chcecie mieć pewność, że sernik zawsze się uda, to ten przepis warto zachować.
Zapraszam do pieczenia!
Ciasto na spód:
125 g miękkiej margaryny (np. Kasia)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa serowa:
250 g miękkiej margaryny (np. Kasia)
6 jajek
1 kg sera w wiaderku
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto na spód:
Margarynę należy utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie dodać jajka oraz cukier, a na koniec, gdy w masie nie będą wyczuwalne drobinki cukru, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Masa serowa:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę, żółtka i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy porcjami ser i śmietanę. Cały czas ucierając dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Powstanie puszysta masa serowa.
Wykonanie:
Przygotowaną masę serową wylewamy na surowe ciasto i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 60/65 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca, sernik należy zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Do ozdobienia ciasta możemy użyć cukru pudru lub lukru (100g cukru pudru+2łyżeczki mleka).
Sernik gotowy! :)
Moja przygoda z dziennikarstwem rozpoczęła się całkiem niedawno, stale się uczę, rozwijam skrzydła i poszerzam horyzonty. Aktywnie uczestniczę w lokalnych inicjatywach i wydarzeniach, które przynoszą mi dużo radości. Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych, każde wyzwanie jest wartościową lekcją.