Przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest świetną alternatywą , aby nie marnować żywności, w tym wypadku lekko przejrzałych bananów, tylko zamienić je w coś pysznego, a przede wszystkim banalnie prostego!

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Proces przygotowania:

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko i odłożyć.

Pół banana pokroić w plasterki.

3,5 banana rozgnieść widelcem. Wmieszać cukier, jajko oraz cukier wanilinowy. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko wymieszać widelcem lub mikserem, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na samym wierzchu ułożyć pokrojone plasterki banana. Piec w 180 stopniach około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego! :)