Chlebek bananowy jest świetną alternatywą , aby nie marnować żywności, w tym wypadku lekko przejrzałych bananów, tylko zamienić je w coś pysznego, a przede wszystkim banalnie prostego!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 75 g masła (roztopionego)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Proces przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko i odłożyć.
Pół banana pokroić w plasterki.
3,5 banana rozgnieść widelcem. Wmieszać cukier, jajko oraz cukier wanilinowy. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko wymieszać widelcem lub mikserem, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na samym wierzchu ułożyć pokrojone plasterki banana. Piec w 180 stopniach około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego! :)
Moja przygoda z dziennikarstwem rozpoczęła się całkiem niedawno, stale się uczę, rozwijam skrzydła i poszerzam horyzonty. Aktywnie uczestniczę w lokalnych inicjatywach i wydarzeniach, które przynoszą mi dużo radości. Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych, każde wyzwanie jest wartościową lekcją.