Babka piaskowa według przepisu Babci Ani

Święta Wielkanocne już niedługo, a co za tym idzie czas kuchennych rewolucji w większości polskich domów daje się we znaki. Jak spośród setek przepisów na babkę wielkanocną wybrać tę, która zasmakuje gościom i wyjdzie bez zakalca?

W mojej rodzinie od lat króluje jeden przepis – mojej Babci Ani. Smakuje obłędnie, cudownie zdobi stół oraz kojarzy się z dzieciństwem i zawsze wychodzi – babcia twierdzi wręcz, że to „babka, która zawsze się udaje”!

Zapraszam do pieczenia! :)

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1.5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

  • W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • W mniejszej misce łączymy mąkę ziemniaczaną z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Najważniejszą zasadą jest, aby nie łączyć wszystkich składników od razu, aby zachować aksamitną konsystencję, dlatego do masy margarynowo-cukrowej na przemian dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę oleju, 4 łyżki mąki, stopniowo mieszając.
  • W momencie połączenia się wszystkich składników dodajemy ocet.
  • Połowę porcji ciasta przelewamy do wcześniej przygotowanej formy na babkę (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą).
  • Drugą porcję mieszamy z kakao i przelewamy do formy.
  • Babkę pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego i spokojnych, pysznych świąt!