Świąteczny murzynek

Ciemne ciasto z kawałkami jabłek oraz orzechów to idealne połączenie na świąteczny stół. Jedna z propozycji zastąpienia klasycznego piernika lub najzwyklejszego murzynka. Szybkie wykonanie, minimum wysiłku i maksimum zadowolenia dla podniebienia. 

Składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

2-3 łyżki kakao

5 jajek

1,5 szklanki cukru

garść włoskich orzechów

Przygotowanie:

5 jajek utrzeć z 1,5 szklanki cukru.

Następnie dodać 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę cynamonu i kakao, potem dodawać mąkę i olej na przemian cały czas ucierając mikserem.

Na koniec do masy dodajemy garść orzechów włoskich, pokrojonych w grubą kostkę i 4 jabłka pokrojone w dużą kostkę, bez skórki oczywiście. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec około 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pokroić, udekorować i gotowe