Ciemne ciasto z kawałkami jabłek oraz orzechów to idealne połączenie na świąteczny stół. Jedna z propozycji zastąpienia klasycznego piernika lub najzwyklejszego murzynka. Szybkie wykonanie, minimum wysiłku i maksimum zadowolenia dla podniebienia.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki kakao
5 jajek
1,5 szklanki cukru
garść włoskich orzechów
Przygotowanie:
5 jajek utrzeć z 1,5 szklanki cukru.
Następnie dodać 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę cynamonu i kakao, potem dodawać mąkę i olej na przemian cały czas ucierając mikserem.
Na koniec do masy dodajemy garść orzechów włoskich, pokrojonych w grubą kostkę i 4 jabłka pokrojone w dużą kostkę, bez skórki oczywiście. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec około 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pokroić, udekorować i gotowe