Z książki kucharskiej – babka cytrynowa

Wielkanoc już puka do naszych drzwi, tak więc trzeba się zabrać za świąteczne wypieki. Co tym razem? Otóż babka cytrynowa wspaniały zamiennik wielkanocnej babki piaskowej. Idealna do świątecznej kawy, a zarazem szybka w przygotowaniu. 
Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałem Palmę)
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia




LUKIER

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka utrzeć na puszystą masę z margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce (na małych oczkach) całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając.

Przygotować foremkę na babkę (najlepsza będzie ta w kształcie babki lecz można użyć też prostokątnej foremki) wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub czekoladą.

 

Dobra rada:  Po nasmarowaniu blachy masłem lub margaryną wysyp ją niewielką ilością tartej bułki, w ten sposób babka lepiej wyjdzie z formy. 

Życzę smacznego!