Wielkanoc już puka do naszych drzwi, tak więc trzeba się zabrać za świąteczne wypieki. Co tym razem? Otóż babka cytrynowa wspaniały zamiennik wielkanocnej babki piaskowej. Idealna do świątecznej kawy, a zarazem szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałem Palmę)
- 4 duże jajka
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce (na małych oczkach) całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając.
Przygotować foremkę na babkę (najlepsza będzie ta w kształcie babki lecz można użyć też prostokątnej foremki) wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub czekoladą.
Dobra rada: Po nasmarowaniu blachy masłem lub margaryną wysyp ją niewielką ilością tartej bułki, w ten sposób babka lepiej wyjdzie z formy.
Życzę smacznego!