Moja dieta – dietetyczna Wielkanoc

Wielkanoc na diecie – czy to możliwe? Na to pytanie w kolejnym artykule z cyklu „Moja dieta” odpowiada Małgorzata Cypel – dietetyk.

Święta, wakacje, rodzinne przyjęcia – to najtrudniejszy czas dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Stoły uginające się od pysznych dań i wypieków są bardzo kuszące i powodują, że nasza silna wola zostaje wystawiona na ogromną próbę. Co zrobić, żeby po świętach nie przybyło kilogramów? Czy musimy sobie wszystkiego odmawiać?

Święta wielkanocne kojarzą nam się z zapachem żurku, białej kiełbasy i świeżo upieczonej babki. Już na samo to wspomnienie robimy się głodni. Nie da się ukryć, że zazwyczaj to, co najbardziej nam smakuje nie jest dietetyczne. Tłuszcz, który znajduję się w produktach jest nośnikiem smaku, to znaczy, że produkty zawierające ten składnik będą nam bardziej smakowały. Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować z pieczonego pasztetu, kiełbasy czy żurku? Jeśli zachowamy umiar, to nic złego nie powinno się stać.




Produkty, które pojawią się na naszym stole, możemy przygotować w taki sposób, że dostarczą nam bardzo dużo potrzebnych składników odżywczych. Czasami drobna modyfikacja dania może spowodować, że śniadanie wielkanocne przygotujemy w wersji fit.

Jajka z majonezem? Bądźmy bardziej kreatywni, zamiast majonezu można przygotować dip na bazie jogurtu naturalnego z koperkiem lub szczypiorkiem,a także wymieszać jogurt z musztardą w proporcji 1:1. Idealnym rozwiązaniem będą też jajka faszerowane np. wędzonym łososiem, twarożkiem i szczypiorkiem.

Mięso i wędliny. W odróżnieniu do świąt Bożego Narodzenia, gdzie na stole królują ryby, w święta wielkanocne pojawiają się duże ilości mięs, kiełbas i pasztetów. Mimo iż są one bogate w białko, mają bardzo dużą ilość tłuszczu, który nie będzie pomocny w odchudzaniu. Dobrze jest wybierać chude wędliny, a mięsa upiec w piekarniku. Zamiast tłustego pasztetu, proponuję pieczony pasztet warzywny.

Tradycyjny żurek, oprócz warzyw i zakwasu zawiera bardzo często boczek, kiełbasę i śmietanę. Możemy zmniejszyć ilość mięsa w zupie, wzbogacając smak przyprawami – majerankiem , czosnkiem lub chrzanem. Nie ma również potrzeby zaciągania zupy mąką lub śmietaną, jeśli chcemy ją zabielić proponuję dodać odrobinę mleka lub kleks kwaśnej śmietany.

Sernik, babka i mazurek, na samo wspomnienie wielkanocnych wypieków pojawia się uśmiech na twarzy wielu łasuchów. Przygotowanie zdrowszej wersji tradycyjnych ciast jest naprawdę proste. Zamiast cukru możemy użyć ksylitolu (cukier brzozowy) lub stewii. Część tłuszczu – masła lub oleju możemy zastąpić jogurtem naturalnym, spowoduje to, że ciasto będzie bardziej wilgotne, a mąkę pszenną można zastąpić orkiszową lub pełnoziarnistą (można również wymieszać je w proporcji 1:1).

Moi Drodzy, z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, pragnę złożyć wszystkim najlepsze życzenia. Przede wszystkim dużo zdrowia, spokoju, radości i wielu wspaniałych chwil spędzonych wśród bliskich. Wszystkim osobom, które są na diecie życzę dużo wytrwałości, szczególnie w okresie świąt.

Małgorzata Cypel – dietetyk

Zachęcamy do mailowych i osobistych konsultacji z dietetykiem. tel. 606 340 753, dietetyk-lakaloria.pl, gabinet@dietetyk-lakaloria.pl, 64-510 Wronki, ul. Kościuszki 16