Z książki kucharskiej – słoneczne niebo

Jest to ciasto całoroczne przygotowane z jabłek, których u nas nie brakuje. Nazwa wzięła się od pomarańczowej galaretki na wierzchu ciasta, która przypomina słońce, a biszkopt bezchmurne niebo.  Prosty przepis oraz szybkie przygotowanie. Ciasto wspaniałe do weekendowej kawy.

 

Składniki:

      Biszkopt:

  • 5 jajek, dużych
  • ¾  szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

     Masa na wierzch:

  • 1 kg jabłek (kruchych)
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

 

Przygotowanie:

Biszkopt: Przesiane suche składniki przesypujemy do miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na małych obrotach. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dużą łyżką delikatnie zaczynamy łączyć suche składniki. Dodajemy je stopniowo do masy. Mieszamy delikatnie łyżką, aby piana jak najmniej opadła. Przelewamy na blachę lub tortownicę. Pieczemy w temp. 170 st. C przez 35-40 min. Przesąd głosi, że: „po upieczeniu upuszczamy biszkopt na podłogę, aby nie opadł:.

Masa na wierzch: Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.  Do garnka wrzucamy pokrojone jabłka, do którego uprzednio wlewamy połowę szklanki wody – gotujemy na małym ogniu tak, aby jabłka się rozgotowały. Widząc, że masa staje się płynna dodajemy 2 galaretki pomarańczowe –  mieszamy. Przestudzoną masę przekładamy na upieczony wcześniej biszkopt. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, by masa się związała. Tak więc smacznego!