Każdego dnia strażacy w całej Polsce wyjeżdżają do setek zdarzeń. Wielu z nas, dopóki nie spotka nas osobista tragedia, nie skupia się na tym, co może się wydarzyć i jak zadbać o własne bezpieczeństwo. Chcielibyśmy, aby wronczanie byli mądrzy przed szkodą i dlatego przygotowaliśmy cykl artykułów, które w prosty sposób pokażą, jak zadbać o bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny.
Palący się olej w kuchni
Dbając o własne bezpieczeństwo, wyłącz dopływ gazu lub płytę grzejną, a następnie przykryj garnek (patelnię) pokrywką. Do ugaszenia ognia możesz również użyć koca gaśniczego (specjalny koc do celów gaśniczych) lub gaśnicy przeznaczonej do pożarów grupy F (do gaszenia tłuszczów i olejów w urządzeniach kuchennych). Nie zalewaj płonącego tłuszczu wodą, gdyż wtedy eksploduje, poparzy Cię, a pożar się „rozleje”! Po stłumieniu ognia nie przesuwaj garnka i nie przenoś go aż do całkowitego ostudzenia tłuszczu.
Człowiek, na którym pali się ubranie najczęściej będzie biegł, uciekał, wykonywał nieskoordynowane ruchy. Przewróć go twarzą do ziemi. W ten sposób zabezpieczysz jego drogi oddechowe przed wniknięciem toksycznego i gorącego dymu. Płonącą odzież najlepiej ugasić kocem gaśniczym, jeżeli nie masz go w zasięgu ręki, możesz użyć swojego ubrania lub innego dużego kawałka materiału. Możesz też użyć wody. Gaszenie rozpocznij od głowy, przesuwając się w kierunku stóp.
Gaśnica – zanim przyjedzie straż pożarna
Wyposaż swoje mieszkanie w gaśnicę – będziesz bezpieczniejszy!
Prawo nie nakazuje posiadania gaśnicy w mieszkaniu, ale dbając o własne bezpieczeństwo, warto ją mieć. Właściwie użyta, skutecznie ugasi pożar w zarodku.
Zadbaj o to, by Twoja gaśnica zawsze była sprawna. Nie rzadziej niż raz na rok zleć profesjonalistom jej przegląd i konserwację. Wszystkie czynności konserwacyjne muszą być potwierdzone indywidualną cechą aktualizacji tzw. kontrolką.
Obiekty użyteczności publicznej, produkcyjne i magazynowe oraz inwentarskie zgodnie z przepisami prawa muszą być wyposażone m.in. w gaśnice.
Za wyposażenie i rozmieszczenie gaśnic odpowiadają właściciele, zarządcy lub użytkownicy obiektów.
W jaki sposób dobrać i rozmieścić gaśnice?
Obiekt powinien być wyposażony w gaśnice dostosowane do gaszenia określonych grup pożarów:
- A – pożary materiałów stałych zwykle pochodzenia organicznego,
- B – pożary cieczy i ciał stałych topiących się,
- C – pożary gazów,
- D – pożary metali,
- F – pożary tłuszczów i oleju w urządzeniach kuchennych.
Do zabezpieczenia mieszkania najlepiej wybierz gaśnicę oznaczoną symbolami ABC, a do kuchni – gaśnicę oznaczoną symbolem F.
Przy ich rozmieszczaniu powinny być spełnione następujące warunki:
- każdy z mieszkańców domu powinien wiedzieć gdzie jest gaśnica,
- do gaśnicy powinien być zapewniony swobodny dostęp.Jak prawidłowo używać gaśnic?
Gaśnice proszkowe X (stałociśnieniowe z manometrem)
- Zdejmij gaśnicę z wieszaka i zbliż się do źródła ognia
- Wyciągnij zawleczkę zabezpieczającą
- Skieruj dyszę węża na źródło ognia
- Naciśnij dźwignię i rozpocznij gaszenie
Gaśnice proszkowe Z (zmiennociśnieniowe bez manometru)
- Zdejmij gaśnicę z wieszaka i zbliż się do źródła ognia.
- Wyciągnij zawleczkę zabezpieczającą.
- Naciśnij dźwignię, przebijając nabój i zwolnij nacisk.
- Odczekaj 3-5 sekund.
- Skieruj dyszę węża na źródło ognia.
- Naciśnij dźwignię i rozpocznij gaszenie.
Używaj gaśnicy w pozycji pionowej, zaworem do góry. Gasząc pożar na wolnym powietrzu, skieruj dyszę gaśnicy zgodnie z kierunkiem wiatru.
Każda gaśnica ma instrukcję użycia. Zapoznaj się z nią!
Informacje pochodzą ze strony straz.gov.pl
Choć jestem z wykształcenia polonistką zawsze bardziej fascynował mnie teatr niż dziennikarstwo. Współpracę z portalem rozpoczęłam od korekty tekstów. Zaangażowanie w działania lokalnej społeczności zmotywowało mnie do pisania artykułów o tym, co ważne, dobre i budujące relacje społeczne.