Pierwszy egzamin maturalny już za kilka dni, a przed niektórymi z Was, cały miesiąc intensywnej nauki. Bardzo ważne, aby mózg był w odpowiedniej kondycji. Sprawdź, co powinieneś zjeść przed maturą i jakie produkty mogą mieć wpływ na pamięć i koncentrację.
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i powinno dawać nam energię na cały dzień. Podstawą każdego posiłku powinny być węglowodany złożone – pieczywo (najlepiej pełnoziarniste), płatki, kasze itp., ponieważ to z nich mózg czerpie energię. Produkty te będą podnosiły poziom cukru we krwi i utrzymywały go na stałym poziomie przez kilka godzin. Jest to bardzo ważne, ponieważ spadek glukozy spowoduje zmęczenie i ospałość. Dieta przyszłych maturzystów powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne, szczególnie te, które mają udowodniony wpływ na poprawę koncentracji.
Ważne witaminy i składniki mineralne:
magnez – płatki owsiane, banany, orzechy, szpinak, soja – udowodniono, że osoby spożywające produkty bogate w ten składnik, lepiej radzą sobie w sytuacjach stresowych,
flawonoidy – owoce jagodowe, pomarańczowe i zielone warzywa – zwiększą koncentrację,
potas – pomidory, banany, buraki – reguluje pracę układu nerwowego,
witaminy: C (owoce cytrusowe, papryka, truskawki), E (orzechy, nasiona słonecznika), beta-karoten (marchew, papryka, zielone warzywa) – mają bardzo duży wpływ na pamięć.
Jakie produkty wybierać?
Kiedy nadejdzie ten dzień, w którym będziecie musieli zdać jeden z najważniejszych egzaminów w Waszym życiu, pamiętajcie o tak przyziemnej rzeczy jak śniadanie.
Wybierz to, co lubisz najbardziej. Być może przydadzą się moje propozycje:
- Owsianka na mleku z orzechami włoskimi i bananem – doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dadzą energię, a także spora dawka magnezu i potasu, które wpłyną na koncentrację.
- Kanapki z pastą jajeczną – polecam chleb pełnoziarnisty, który jest dobrym źródłem błonnika; żółtko jaja zawiera cenną lecytynę, która poprawia pamięć i przyspiesza wymianę informacji w mózgu.
- Sałatka z wędzonym łososiem – bogactwo witamin, znajdujących się w warzywach, połączone z tłuszczami nienasyconymi, znajdującymi się w rybie. Kwasy omega-3 są składnikiem błony komórkowej neuronów.
Przed samym egzaminem proponuję wypić szklankę soku pomidorowego i zjeść garść orzechów włoskich.
Wszystkim Maturzystom życzę powodzenia!
Małgorzata Cypel – dietetyk
Najpopularniejszy portal informacyjny we Wronkach. Moje Wronki w jednym miejscu. Informacje z Miasta i Gminy Wronki. Codziennie nasz serwis jest odwiedzany przez tysiące osób z Wronek, Szamotuł, Sierakowa, Lubasza, Ostroroga, Wielenia, Obrzycka.