Moja dieta – sezonowość produktów

Lato, to najlepszy czas, aby korzystać z dobrodziejstw natury. Produkty świeże są najzdrowsze i najsmaczniejsze, dostarczają mnóstwo potrzebnych witamin i składników mineralnych. Jednak co zrobić, gdy za oknem i w kalendarzu pojawia się jesień? Które produkty wybierać? Przygotowałam dla Was kalendarz sezonowości owoców i warzyw.

Najlepszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem byłoby założenie przydomowego ogródka. Osoby, które mieszkają w bloku, mogą na balkonie stworzyć swój mały warzywny raj. Dużą część warzyw, które pojawiają się w okresie letnim, możemy przygotować, aby służyły nam również jesienią lub zimą. Zaprawy z warzyw były bardzo często wykorzystywane przez nasze babcie, jednak my, często z braku czasu, nie korzystamy z tych dobrodziejstw.

Styczeń, luty:  gruszki, jabłka, brukiew, brukselka, burak, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta (biała i czerwona), marchew, pietruszka (korzeń), seler (korzeń), por, ziemniaki.

Marzec, kwiecień: jw., cebula dymka, rzodkiewka, sałata, cebula dymka.

Maj: agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, pomidor, rabarbar, szpinak, szczaw, sałata, szparagi.

Czerwiec: czereśnie, maliny, morwa, porzeczka, poziomki, truskawki, bakłażan, brokuł, brukiew, botwina, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta pekińska, ogórek, pomidor.

Lipiec: agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomki, wiśnie, bób, bakłażan, brokuł, burak, botwina, fasolka szparagowa, koper włoski,  kabaczek, kalafior, kalarepa, kukurydza, papryka, patison, rzodkiewka, sałata, cukinia.

Sierpień: jw, aronia, dzika róża, jeżyny, rokitnik, śliwki, karczochy, dynia, seler naciowy, grzyby, orzechy włoskie i laskowe.

Wrzesień:  jabłka, gruszki, pigwa, żurawina, winogrona, brukselka, dynia, cykoria, czarna rzepa, jarmuż, kabaczek, papryka, pasternak, kalarepa, ziemniak, grzyby.

Październik: jabłka, gruszki, aronia, śliwki, winogrona, pigwa, żurawina, burak, dynia, kalafior, cukinia, topinambur, kapusta, seler.

Listopad: jabłka, gruszki, żurawina, brokuł, brukiew, brukselka, buraki, cykoria, czarna rzepa, kapusta, marchew, ziemniak, kalafior, seler.

Grudzień: gruszki, jabłka, brukiew, brukselka, burak, cebula, czosnek, kapusta, marchew, seler (korzeń), pietruszka (korzeń), por, marchew.

Pamiętajmy o tym, że żyjemy w regionie, w którym rośnie mnóstwo zdrowych i pożywnych produktów. Korzystajmy z nich jak najczęściej, aby pozostać w dobrej formie. Warzywa i owoce powinniśmy spożywać jak najczęściej, w dużej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Ważne, aby pamiętać o prawidłowych proporcjach – 3/4 powinny stanowić warzywa, natomiast 1/4 owoce.

Małgorzata Cypel – dietetyk

Zachęcamy do mailowych i osobistych konsultacji z dietetykiem. tel. 606 340 753, dietetyk-lakaloria.pl, gabinet@dietetyk-lakaloria.pl, 64-510 Wronki, ul. Kościuszki 16