Mrówka Wronki - dekoracje, artykuły dla domu i ogrodu, chemia gospodarcza, materiały budowlane, elektryczne i instalacyjne

Stanowisko Amiki wobec strajku pracowników

Amica S.A. odniosła się do strajku pracowników, który miał miejsce dziś w fabryce kuchni.

7 marca br. w fabryce kuchni we Wronkach część załogi przerwała pracę. W ocenie dyrekcji zakładu zaistniała sytuacja była ciężkim naruszeniem prawa pracy. Nie bez wpływu na ocenę przez dyrekcję tych nielegalnych działań był fakt, że doszło do nich w czasie, kiedy trwają rozmowy ze Związkiem Zawodowym, zmierzające do satysfakcjonujących obie strony rozwiązań. W poniedziałek 12 marca miało dojść do oficjalnego rozpoczęcia corocznych negocjacji podwyżkowych.

Dyrekcja zaproponowała załodze wyznaczenie przedstawicieli do przeprowadzenia rozmów wyjaśniających zaistniałą sytuację. Zaproszenie do rozmów nie zostało przyjęte, co jest dla dyrekcji niezrozumiałe. Dyrekcja wyraża nadzieję na kontynuowanie konstruktywnego dialogu ze Związkiem Zawodowym.odpowiada Maciej Fliger, specjalista ds. komunikacji zewnętrznej