Z książki kucharskiej – pierniczki

Powierzam w Wasze ręce sprawdzony przepis na pierniki. Są to pierniki ciemne, miękkie, a zarazem kruche, z polewą lub bez, jak kto woli. Pierniki te nie wymagają leżakowania, ale jak wiadomo, takie smakują najlepiej. Prosty przepis i proste przygotowanie.

15228009_706698492821513_1477080290_n

Składniki:

3,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki przyprawy do pierników/korzennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
1/2 kostki masła
szczypta soli

Przygotowanie: 

W rondelku rozpuścić masło z mlekiem i miodem. Całość ostudzić. Na stolnicy lub w misie przesiać wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, kakao, sodę, sól, przyprawę korzenną). Do przesianych składników wlewamy naszą wcześniej wystudzoną „masę miodową” oraz wbijamy jedno jajko. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę, następnie ciasto odkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło. Następnym krokiem w przygotowaniu pierników będzie podział ciasta, podzieloną zaś masę rozwałkowujemy na ok. 0,4 cm i wycinamy różne stworki przy pomocy foremek do ciastek. Kiedy nie posiadamy ów, zamiast foremek możemy wykorzystać szklankę, wtedy nasze pierniki będą miały kształt koła. Wykrojone kształty umieszczamy na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach, ok. 12-13 minut.

Na koniec możemy takie pierniki udekorować lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny. Możemy też wykorzystać do tego kupione wcześniej kuleczki cukrowe oraz kolorowe pisaki lukrowe.