Z książki kucharskiej – świąteczny murzynek

„Murzynek” – najzwyklejsza wersja tego ciasta przełożona jest powidłami ze śliwek. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu. A może by je urozmaicić?

Moją propozycją na urozmaicenie tego przepisu będzie wersja świąteczna. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a naprawdę poczujemy smak świąt. Moja wersja zawiera w sobie pokrojone jabłko oraz posiekane orzechy naprawdę urzeknie Was jego smak. Sprawdźcie sami!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • garść włoskich orzechów

 

Przygotowanie:

Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę, następnie dodać łyżeczkę sody oraz cynamonu, mieszać, później dodać przesiane kakao. Na przemian dodając mąkę oraz olej, ciągle ucierając masę. Na koniec do naszej masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasta możemy je przyodziać w śnieg z cukru pudru lub różnego rodzaju polewy .

15310402_712097085614987_1125753910_n