Kulinarne Chrzypsko

8 oraz 15 listopada, na świetlicy wiejskiej w Kłodzisku, odbyły się Warsztaty Kulinarne dla dzieci z Chrzypska Wielkiego w ramach projektu ”Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” i ”Trzymaj Formę”  z udziałem dzieci z Sołectwa Kłodzisko.

Projekty „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy” oraz „Trzymaj formę” były realizowane przez szkołę. Współpraca z Wronieckim Ośrodkiem Kultury, który, prowadząc sekcję Kreatywne Wronki, reprezentowała Weronika Świniarska, okazała się niezwykle pomocna przy realizacji.

8 listopada kucharzami zostali gimnazjaliści, którzy w kilkuosobowych grupach komponowali zdrowe i smaczne sałatki z dostępnych składników. Gimnazjaliści wykazali się bardzo dużą wiedzą i mnóstwem ”zdrowych” pomysłów.

15 listopada natomiast kuchcikami zostali uczniowie ze szkoły podstawowej, oni wykonywali owocowe i warzywne kompozycje – szaszłyki i koreczki. Podstawówka z pomysłami i wiedzą o zdrowej żywności była na równi ze starszą grupą.

Było smacznie i kolorowo. Z ogromną przyjemnością poprowadziłam zajęcia dla tak licznego i przesympatycznego grona i mam nadzieję, że nie było to nasze ostatnie spotkanie.mówi Weronika Świniarska

kulinarne-chrzypsko-2
W obu grupach panowały inne smaki, dużo słodkości, ale z pewnością nie równały się z kupnymi batonami czy chipsami, były po prostu zdrowsze i tego się trzymajmy!

Jedzmy zdrowo i smacznie!