Mrówka Wronki - dekoracje, artykuły dla domu i ogrodu, chemia gospodarcza, materiały budowlane, elektryczne i instalacyjne

WYBORY SAMORZĄDOWE 2018


 


Moja dieta – sezonowość produktów


Lato, to najlepszy czas, aby korzystać z dobrodziejstw natury. Produkty świeże są najzdrowsze i najsmaczniejsze, dostarczają mnóstwo potrzebnych witamin i składników mineralnych. Jednak co zrobić, gdy za oknem i w kalendarzu pojawia się jesień? Które produkty wybierać? Przygotowałam dla Was kalendarz sezonowości owoców i warzyw.

Najlepszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem byłoby założenie przydomowego ogródka. Osoby, które mieszkają w bloku, mogą na balkonie stworzyć swój mały warzywny raj. Dużą część warzyw, które pojawiają się w okresie letnim, możemy przygotować, aby służyły nam również jesienią lub zimą. Zaprawy z warzyw były bardzo często wykorzystywane przez nasze babcie, jednak my, często z braku czasu, nie korzystamy z tych dobrodziejstw.

Styczeń, luty:  gruszki, jabłka, brukiew, brukselka, burak, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta (biała i czerwona), marchew, pietruszka (korzeń), seler (korzeń), por, ziemniaki.

Marzec, kwiecień: jw., cebula dymka, rzodkiewka, sałata, cebula dymka.

Maj: agrest, truskawki, bób, botwina, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, pomidor, rabarbar, szpinak, szczaw, sałata, szparagi.

Czerwiec: czereśnie, maliny, morwa, porzeczka, poziomki, truskawki, bakłażan, brokuł, brukiew, botwina, groszek cukrowy, groszek zielony, kapusta pekińska, ogórek, pomidor.

Lipiec: agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomki, wiśnie, bób, bakłażan, brokuł, burak, botwina, fasolka szparagowa, koper włoski,  kabaczek, kalafior, kalarepa, kukurydza, papryka, patison, rzodkiewka, sałata, cukinia.

Sierpień: jw, aronia, dzika róża, jeżyny, rokitnik, śliwki, karczochy, dynia, seler naciowy, grzyby, orzechy włoskie i laskowe.

Wrzesień:  jabłka, gruszki, pigwa, żurawina, winogrona, brukselka, dynia, cykoria, czarna rzepa, jarmuż, kabaczek, papryka, pasternak, kalarepa, ziemniak, grzyby.

Październik: jabłka, gruszki, aronia, śliwki, winogrona, pigwa, żurawina, burak, dynia, kalafior, cukinia, topinambur, kapusta, seler.

Listopad: jabłka, gruszki, żurawina, brokuł, brukiew, brukselka, buraki, cykoria, czarna rzepa, kapusta, marchew, ziemniak, kalafior, seler.

Grudzień: gruszki, jabłka, brukiew, brukselka, burak, cebula, czosnek, kapusta, marchew, seler (korzeń), pietruszka (korzeń), por, marchew.

Pamiętajmy o tym, że żyjemy w regionie, w którym rośnie mnóstwo zdrowych i pożywnych produktów. Korzystajmy z nich jak najczęściej, aby pozostać w dobrej formie. Warzywa i owoce powinniśmy spożywać jak najczęściej, w dużej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Ważne, aby pamiętać o prawidłowych proporcjach – 3/4 powinny stanowić warzywa, natomiast 1/4 owoce.

Małgorzata Cypel – dietetyk

Zachęcamy do mailowych i osobistych konsultacji z dietetykiem. tel. 606 340 753, dietetyk-lakaloria.pl, [email protected], 64-510 Wronki, ul. Kościuszki 16

 


Komentarze

Cztery łapy - salon groomerski, sklep zoologiczny
Moja Zguba
Moja Zguba – pomóżmy sobie w szukaniu Pomóżmy sobie w szukaniu
Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa
Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa
Przerwy w dostawie
Partnerzy
Goniec Ziemi Wronieckiej
PeryferiaFutbolu.pl
Przytulisko u Wandy
Facebook
Facebook
Instagram
Google+
Google+